viernes, 28 de octubre de 2011

DIFERENCIES ECONOMIQUES ENTRE NORD Y SUD

 En l'última sessió de les converses de l'OMC en matèria de comerç de serveis, realitzada del 27 de juny a l'1 de juliol, els països industrialitzats i en desenvolupament van fer avaluacions oposades sobre la situació d'aquestes negociacions. Un nou mètode de negociació proposat per la Unió Europea erosionaria la flexibilitat que permet als països en desenvolupament decidir sobre l'abast i el ritme de liberalització dels serveis.

Alguns dels principals països industrialitzats i en desenvolupament van fer avaluacions substancialment diferents sobre l'estat de les negociacions sobre serveis durant la Sessió Extraordinària del Consell del Comerç de Serveis realitzat en l'Organització Mundial de Comerç (OMC) del 27 de juny a l'1 de juliol.
Els principals països industrialitzats han estat projectant una sensació de crisi sobre el que consideren que són ofertes insatisfactòries d'accés al mercat per part dels països en desenvolupament. En aquest sentit, la Unió Europea demana que el Consell General de l'OMC adopti nous criteris de negociació (“mètodes complementaris alternatius”).
Això va ser adoptat per altres membres com un codi pel que en general es va cridar “marc de referència”, que, novament, és un codi per demanar als països que es comprometin a liberalitzar una llista de sectors amb un valor econòmic important.
D'altra banda, diversos països en desenvolupament van plantejar que no hi ha crisi en les negociacions sobre serveis i que les converses en aquesta matèria no estan endarrerides pel que fa als converses sobre agricultura i accés als mercats per als productes no agrícoles.
Sobre l'accés als mercats, diuen aquests països, el problema no és la falta d'ofertes per part dels països en desenvolupament, sinó més aviat la gran decepció per la falta d'ofertes de part dels països industrialitzats en la Manera 4, o l'obertura de mercats laborals per a treballadors de països en desenvolupament.
Diversos països en desenvolupament també van rebutjar la proposta de la Unió Europea d'adoptar noves modalitats de negociació, ja que els mètodes existents són adequats, mentre que el nou criteri proposat pot comprometre les flexibilitats que tenen ara els països en desenvolupament en el marc de l'Acord General sobre el Comerç de Serveis (*GATS) per determinar els sectors a liberalitzar i el ritme de la liberalització.
Les diferències van sortir a llum en la discussió sobre el punt “avaluació dels avanços i organització del treball futur”, realitzada el 30 de juny i 1 de juliol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario